Raşit Yıldırım

Hakkımda

Mesleki Gelişim ve Sertifikalar

Raşit Yıldırım

1953 yılında Kayseri’de dünyaya geldi.
İlköğrenimini Kayseri’de, lise eğitimini İstanbul Pendik Lisesi’nde tamamladı.
1973 yılında İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü’nden, 1977 yılında
İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun oldu.

Muhtelif sektörlerde ve iş alanlarında 50 yıldan fazla deneyimi olan Raşit Yıldırım 2009 yılından beri yönetim ve denetim danışmanlığı yapıyor, eğitimler veriyor. Yönetim alanındaki bilgi ve deneyimlerini 2016 yılında yayınlanan 512 sayfalık “Yönetim Anlayışımız” adlı kitapla okurlarıyla paylaştı.

Şubat 2022’den beri Karar Gazetesi’nde “iş yaşamı” konularında köşe yazıları yazıyor.

Raşit Yıldırım 1994 yılında Serbest Muhasebeci, 2005 yılında SMMM Serbest Muhasebeci Mali Müşavir, 2007 yılında CIA Certified Internal Auditor, 2011 yılında TİDE Türkiye İç Denetim Enstitüsü “Meslekî Gelişim Akademisi Seminer Lideri”, 2014 yılında “Bağımsız Denetçi” sertifikalarını aldı.

CIA sertifikası uluslararası IIA (Institute of Internal Auditors) Kurumu tarafından verilmektedir. Sertifikaya hak kazanmak için belirli sürelerde iç denetim deneyimi yanında, IIA tarafından yapılan merkezi yazılı sınavda başarılı olmak da gerekir. Raşit Yıldırım, bu sınavı ilk girişte alan sayılı kişiler arasındadır. CIA İç Denetim mesleğinde en prestijli sertifika olup, bu sertifikaya sahip olan kişilerin sayısı küresel bazda 180 bin civarındadır.

TİDE İç Denetim Enstitüsü, IIA’nın Türkiye’deki yetkili kurumudur. İç denetim mesleğinin meslekî eğitim faaliyetleri için TİDE bünyesinde “Meslekî Gelişim Akademisi” kurulmuştur. Raşit Yıldırım bu akademinin verdiği “Meslekî Gelişim Akademisi Seminer Lideri” sertifikasına da sahiptir.

İş yaşamı

Profesyonel iş yaşamına Kağıthane Ortaokulu’nda öğretmen olarak başladı. Vergi Dairesi, Türkiye Zirai Donatım Kurumu ve ODTÜ’de dört yıla yakın memurluk yaptı.


Özel sektöre geçerek, 1977 yılında Profilo grubunda üç yıl insan kaynakları bölümünde çalıştı. 1980-1983 yılları arasında Kayseri merkezli Ulubaş AŞ’de “Pazarlama Şirketi Müdürü” olarak hizmet verdi. Ali Coşkun’un genel müdür olduğu Çanakkale Seramik Grubu’na bağlı Kale Porselen AŞ’de, 1983 yılında başladığı görevini 1990 yılına kadar Mali İşler Müdürü olarak sürdürdü. Bir süre Hayat Kimya’da Genel Müdür Yardımcısı görevini yaptıktan sonra, 1991-2010 yılları arasında yabancı sermayeli Chemetall AŞ’de CFO (Finans Koordinatörü) ve Yönetim Danışmanı olarak iş yaşamını sürdürdü.


1999 yılında “Yönetim Danışmanı” olarak başladığı Emin Şirketler Grubuna, “İç Kontrol ve Denetim Başkanı” olarak 2021 yılına kadar hizmet verdi.

1999 yılından beri profesyonel iş yaşamını Yönetim & Denetim Danışmanı olarak sürdürüyor.

Kurumsal yönetim ve kurumsallaşma deneyimi

Eminevim’de Yönetim Danışmanı sıfatı ile, 1999’da şirketin kurumsallaşması çalışmalarını başlattı ve ayrılana kadar kurumsallaşma çalışmaların eş güdümünü sağladı. Raşit Yıldırım’ın danışmanlık katkılarıyla kurumsal yapısını güçlendiren Eminevim, mevzuat koşullarını zorlanmadan karşılayarak BDDK lisansı almaya hak kazandı.

Chemetall Türkiye’de, 1991-2009 yılları arasında, ana şirketin küresel kurumsal standartlarına uyum ve kurumsallaşma süreçlerini başarıyla yürüttü.

Çalıştığı tüm kurumların kurumsal kimliğine ve kurumsallaşma çalışmalarına önemli katkılar sundu.

Raşit Yıldırım halen İrfan Plastik, Özismak, Eksen Sağlık ve Kadıköy Ağrı Merkezi’ne Yönetim Danışmanı olarak kurumsallaşma çalışmalarında destek veriyor.

TİDE Türkiye İç Denetim Enstitüsü’nün “Meslekî Gelişim Akademisi Seminer Lideri” sertifikasına da sahip olan Raşit Yıldırım profesyonel eğitim yaşamına Kağıthane Ortaokulu’nda öğretmenlik yaparak başladı.

Zirai donatım Kurumu Eğitim Müdürlüğü bünyesinde kurumsal eğitim faaliyetlerini organizasyonunda görev aldı.

Profilo’da İK bünyesinde eğitim faaliyetlerini organize etti, kendisi de eğitimler verdi.

Chemetall ve Eminevim’de yönetim kurulu üyelerine, üst düzey yöneticilere ve yönetici adaylarına  finans, denetim ve muhasebe alanlarında çok sayıda eğitim verdi.

İrfan Plastik, Özismak, Eksen Sağlık ve Kadıköy Ağrı Merkezi’nde finans, denetim, kontrol, kurumsallaşma konularında eğitimler verdi ve bu kurumlarda eğitimlerine devam ediyor.

Eğitim Alanında Raşit Yıldırım’ın öne çıkan özellikleri:

  • Tarafların yoğun katılım sağlayacağı interaktif eğitim.
  • Örnek çözümler, testler, uygulamalar.
  • Tartışmalar.
  • Elli yıla yaklaşan farklı sektör ve farklı alan deneyimlerinin eğitime katılanlarla paylaşılması.
  • Teorik konuların, finansçı olmayan kişilerin anlayabileceği şekilde basitleştirilerek anlatımı.
Raşit Yıldırım

Yazarlık

Raşit Yıldırım, muhtelif sektörlerde değişik görev ve pozisyonlarda elli yıla yaklaşan deneyim ve bilgi birikimini 2016 yılında yayınlanan “Yönetim Anlayışımız ve Kültürel Temelleri” adlı kitabı ile halkın istifadesine sundu.

Evli ve iki çocuk babası Raşit Yıldırım, Şubat 2022’den beri. Karar gazetesinde “yönetişim” ve “yönetsel iletişim” konularında köşe yazıları yazıyor.

Raşit Yıldırım’ın Öne Çıkan Özellikleri

Eğitim Alanında Raşit Yıldırım’ın Öne Çıkan Özellikleri

  • Tarafların yoğun katılım sağlayacağı interaktif eğitim
  • Örnek çözümler, testler, uygulamalar
  • Tartışmalar
  • Elli yıla yaklaşan farklı sektör ve farklı alan deneyimlerinin eğitime katılanlarla paylaşılması
  • Teorik konuların, finansçı olmayan kişilerin anlayabileceği şekilde basitleştirilerek anlatımı.

Farklı Sektör Deneyimleri

Raşit Yıldırım, farklı sektörlerde elli yıla yaklaşan deneyim ve bilgi birikimiyle hizmet vermektedir. Deneyim sahibi olduğu sektörler sırasıyla beyaz eşya, mutfak gereçleri, elektrik-elektronik, deterjan, kimya ve finans bulunmaktadır. Kamu yönetimi alanında da vergi dairesinde, TZDK Türkiye Zirai Donatım Kurumunda ve ODTÜ’de hizmet vermiştir.

Farklı Alan Deneyimleri

Raşit Yıldırım, farklı yönetim alanlarında elli yıla yaklaşan deneyim ve bilgi birikimiyle hizmet vermektedir. Deneyim sahibi olduğu alanlar eğitim, iç denetim-teftiş, iç kontrol, insan kaynakları yönetimi, pazarlama, muhasebe, finansal raporlama ve sistem geliştirme olarak sıralanabilir.

Farklı alanlardaki deneyimi profesyonel bir iş insanı olmasını sağlamıştır.

Eğitimci kimliği ile de bilgi ve becerilerini her kademedeki yöneticilere aktararak, yönetim performanslarının artmasına katkı sunmaktadır.

Sistem Geliştirme Deneyimleri

Raşit Yıldırım çalıştığı kurumlarda sistem analizi, tasarımı ve geliştirilmesi alanlarında önemli katkılar sağlamıştır. Aktif rol aldığı projeler arasında; insan kaynakları uygulama prosedürleri, performans/liyakat değerlemesi, piyasa ücret araştırması, pazarlama organizasyonu, muhasebe sistemi kurulması ve özel muhasebe-finansal raporlama yazılımı geliştirilmesi, finansal raporlama tasarımı ve geliştirilmesi, iç kontrol-iç denetim sistemi kurulması ve geliştirilmesi olarak tanımlanabilir.

Raşit Yıldırım, BDDK öncülüğünde yapılan “tasarrufa dayalı faizsiz finans modeli” çalışmalarının yasalaşma aşamasına kadar tüm aşamalarında aktif olarak katkı sağlamıştır.